Croutons


000010.JPG
 

‘Met croutons kun je alle kanten op’, zei oom Herberto altijd als hij weer driftig stukjes brood in de pan aan het hakken was. En hij had gelijk, veel gerechten worden nou eenmaal lekkerder van een goeie crunch. Vooral door salades en soepen doen ze het goed. Jammer, dat de kant en klare croutons van de supermarkt zulke vreemde, als sneeuw in de mond verdwijnende non-etenswaren zijn. Gelukkig, dat je ze zelf gemakkelijk kunt maken van een paar sneden oud brood.

 

Neem een paar sneden oud brood en snijd ze in blokjes. Verwijder de meest doorbakken korsten, die zijn al verzadigd en daar valt weinig eer meer aan te behalen. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Zorg dat het brood niet baadt in de olie, maar wees ook niet te zuinig. Zeg ongeveer een kleine eetlepel olie per normale snee brood. Bestrooi met voldoende zout, en peper naar smaak. Voeg gemalen specerijen toe als je daar zin in hebt. Een teentje knoflook fijnpletten en erdoor roeren is bijna altijd een goed idee. Bak in de oven op 170 graden. Trek de ovenschaal er na een minuut of acht uit om eens goed om te husselen. Als er een laag olie in de schaal ligt heb je teveel gebruikt, dep dit weg met een keukenpapiertje. Bak nog eens een minuut of 7 en proef de croutons. Ze mogen vanbinnen nog een heel klein beetje zacht zijn, dat hard vanzelf verder uit. De totale baktijd hangt af van de grootte van de croutons en de kracht van de oven.

 

Na afkoelen kun je de croutons nog een week of twee bewaren in een goed afgesloten tupperwarebakje.

 

INFO@DETWEEDEJEUGD.NL