Broodpudding

 

Jullie weten misschien al dat je op de Jan Evertsenstraat een hele lekkere broodpudding kunt halen, maar misschien weten jullie nog niet dat jullie die broodpudding ook heel best zelf thuis kunnen maken. Alle soorten brood kunnen erin, maar ook koekjes, muffins, een halve ontbijtkoek, of een hele overgebleven kerststol; alles mag, alles kan. De enige voorwaarde is dat het niet vers is. Vers brood is nog te nat en neemt dus slecht het lekkere beslag op. Sowieso hebben wij bijzonder weinig met vers brood, dus dat komt alvast goed uit.

 

Terug naar de broodpudding. Er zijn vele manieren om zo’n jongen te maken. Mensen met een Surinaamse achtergrond hebben vaak nog recepten liggen, met in rum gewelde rozijnen (boerenjongens). In Engeland zijn er receptenboeken over volgeschreven, en wordt het nog steeds veel gemaakt en gegeten. Ook in Nederland is er een lange traditie, die nu een beetje in de vergetelheid is geraakt. We horen maar van weinig mensen dat het nog thuis gemaakt wordt. In restaurants kun je het weleens krijgen, dan heet het net als bij ons Bread&Butter, want broodpudding klinkt niet voldoende appetijtelijk. Bij wijlen firma Speijkervet weten we bijvoorbeeld dat het af en toe op het menu stond, daar hebben wij het in een vorig leven ook zelf nog gemaakt. Maar, wie ooit het Melkmeisje van Vermeer heeft bekeken, heeft gezien dat er in de 17e eeuw al broodpudding werd gemaakt in ons land, en dat het zelfs de moeite waard was om daar een schilderij van te maken. Kun je nagaan.

 
000033.JPG
 

Zo. Nu we een beetje ingeleid zijn, gaan we maar eens beginnen. Neem de volgende ingrediënten:

Essentiële ingrediënten:

- 500gr brood van een paar dagen oud, ontdaan van de hardste korsten

- 0,5 liter volle melk. Of halfvolle melk, gebruik dan 15 gram meer boter

- 50 gram boter

- 3 eieren

- 100 gram suiker of honing

- snuf zout

- 2 kaneelstokjes en wat andere specerijen als nootmuskaat, vanille, chili, steranijs of kruidnagel. Het liefst ongemalen en zelf thuis stukgeslagen in de vijzel. Je kunt ook gemalen specerijen kopen. Dat is makkelijker want dan hoef je de melk niet meer op te warmen, maar wel minder lekker, de geurigste smaken zijn er dan al uit.

- 50 gram noten, denk aan pecannoten, paranoten, macadamia, walnoten of amandelen

- rasp van een sinaasappel of citroen

- rozijnen, of beter: boerenjongens

Doe de melk, boter, specerijen en de snuf zout in een pan en warm langzaam op. Roer totdat de suiker opgelost is. Wanneer je je vinger niet langer dan een nanoseconde in pan kunt houden laat je hem op het laagste pitje nog even trekken. De melk mag niet koken, en roer af en toe over de bodem van de pan zodat hij niet aankoekt. Als je de specerijen naar je smaak voldoende proeft, draai je het vuur uit. Ondertussen klop je de eieren tot een homogeen mengsel. Laat dit even staan, verdere instructies zullen volgen.

Snijd het brood in stukken. Gooi dit in een grote mengkom of bak. Doe er de noten, sinaasappel- of citroenrasp, boerenjongens of andere dingen die je lekker vindt bij.

Zeef de kaneel en andere specerijen uit de melk. Giet beetje bij beetje de melk (die nu niet meer kokend heet moet zijn) bij de eieren en klop terwijl je het erbij giet. Als je dit te snel doet of niet goed klopt stollen de eieren, en dat wil je niet. Gooi dit mengsel bij het brood en laat een kwartiertje staan. Als je dat lekker vindt kun je met je (schoongewassen) handen in de bak gaan kneden. Een beetje de stukjes brood fijnknijpen en alles goed door elkaar roeren. Eigenlijk het leukste deel en ook nog eens goed tegen de stress.

Bekleed een cakeblik met bakpapier. Werp het broodmengsel erin en strijk uit. Steek eventueel nog wat noten of rozijnen in de bovenkant ter versiering en lekkere bite. Bak 45 tot 60 minuten op 175 graden in de oven. Hij is klaar als je er een schone naald in steekt en deze er, als je hem eruit trekt, ook weer (zo goed als) schoon uit komt. Als de bovenkant te snel bruin wordt, zet de oven dan wat lager. Laat afkoelen en eet de broodpudding op ieder gewenst moment van de dag. Bij koffie smaakt hij extra goed, en geserveerd met bittere marmelade en zure room is het net of jij al in de hemel bent terwijl het kinneke Jezus nog geboren moet worden. Je kunt er ook ijs bij serveren, of hem gewoon zo eten. En als je nog een stuk over hebt, dan begin je gewoon weer van voor af aan.

Nodig:

1 grote cakevorm, bakpapier en een oventje

Andere lekkere dingen om erdoor te roeren zijn:

- gedroogde vruchten als abrikozen, vijgen, dadels of cranberries

- gekonfijte vruchten, vindt je bij de Turkse of Marokkaanse kruidenier

- chocolade

- rum of een lekker likeurtje

Succes!

Wil je graag een lekkere broodpudding maar heb je geen tijd om hem zelf te maken? Bestel hem op deze website of kom langs in de winkel!